Plastmed
PLASTMED
GEZONDHEID SCHOONHEID FAMILIE
Plastmed Français
Plastmed Nederlands
Plastmed English
Plastmed Polski


Zelfbruiners - voor- en nadelen

Zelfbruiners zijn de meest populaire cosmetica voor bruining. Na het aanbrengen blijft het effect enkele dagen aanhouden (alles hangt af van het huidtype, pH, penetratiediepte van het preparaat in de hoornlaag van de opperhuid en de dikte ervan), vervagend na verloop van tijd en geleidelijke afschilfering van de bovenste laag van de huid.

Een groot nadeel van het gebruik van zelfbruiners is de kenmerkende geur van de huid, die merkbaar is naarmate de bruining zich ontwikkelt en wordt veroorzaakt door de zelfbruinende stof (DHA), die in de meeste zelfbruiners aanwezig is.

De intensiteit van de geur is een individuele zaak en hangt onder andere af van de pH van de huid. In sommige zelfbruiners wordt DHA vervangen door een vergelijkbare, maar langzamer werkende stof genaamd erythulose. Soms wordt erythulose samen met DHA gebruikt om een snellere "bruining" te bereiken.

Tijdens het aanbrengen van zelfbruiner is het erg belangrijk om het grondig in de huid te masseren. Daarom is het het beste om eerst een peeling te doen - hierdoor wordt de bruining gelijkmatiger en duurzamer. Om het aanbrengen te vergemakkelijken, kun je voor het gebruik van zelfbruiner de huid lichtjes insmeren met een hydraterende crème. Het is ook aan te raden om de handen voor het aanbrengen met een balsem in te smeren (en na de behandeling de handen grondig te wassen) - hierdoor kan de zelfbruiner gemakkelijker van de handen worden gespoeld en wordt voorkomen dat er donkere vlekken op de handen ontstaan.

Zelfbruinende preparaten hebben meestal aparte versies voor het gezicht en het lichaam. Er zijn geen contra-indicaties voor het gebruik van een product voor het lichaam op het gezicht, maar men moet er rekening mee houden dat producten voor het lichaam meestal een hogere concentratie bruiningsmiddel bevatten en hun werking intenser is. Om een zeer subtiele bruine teint op het gezicht te bereiken, kun je beter kiezen voor crèmes met een zeer kleine hoeveelheid bruiningsmiddel, zoals bijvoorbeeld Clarins Radiance Plus Self Tanning Gel of de veel goedkopere Ziaja Sopot.

Zelfbruiner en pigmentvlekken - de reactie van de huid op zelfbruiner is zeer individueel, maar zelfbruiners werken oppervlakkig en hebben dus geen enkele invloed op de productie van melanine in de huid (wat meestal de oorzaak is van pigmentvlekken). Het proces van natuurlijke bruining heeft niets te maken met de "bruining" door zelfbruiner. Op dit punt is het gebruik van zelfbruiners veilig voor mensen die gevoelig zijn voor pigmentvlekken - ze verergeren ze niet en verergeren huidaandoeningen niet.

Men moet echter realistische verwachtingen hebben over het uiteindelijke resultaat en zich ervan bewust zijn dat bij het bruiner worden van de huid ook pigmentvlekken deels donkerder worden - zelfbruiner kan goed werken voor iemand met bijvoorbeeld kleine acne-plekjes, mits het product gelijkmatig wordt aangebracht.

Voor beginners en mensen die een lichte bruine teint willen bereiken, hun huidskleur willen opwarmen en hun gezichtskenmerken willen benadrukken, raad ik bronzing poeders aan - zeer nuttig bij het modelleren van het gezichtscontour, vooral in combinatie met een highlighter.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan geperste poeders boven losse poeders vanwege de doseringsgemak - ze zijn veel beter aan te brengen met een grote, zachte borstel, bij voorkeur van natuurlijk haar, waarbij het poeder wordt aangebracht op de jukbeenderen, slapen, eventueel de kin, neus en de oogleden.

Enkele aanbevelingen zijn:

Terracota Poudre Bronzante van Guerlain (een duidelijk voordeel is de keuze uit drie tinten, de lichtste is zelfs geschikt voor mensen met een zeer lichte huidskleur), Laura Mercier Bronzing Powder. Poeders met glanzende deeltjes of glitter kunnen beter bewaard worden voor na het werk of een avondje uit, tenzij ze zeer voorzichtig en plaatselijk worden aangebracht.

Bronzing foundations zijn iets gecompliceerder in gebruik omdat we ze op het hele gezicht aanbrengen - tenzij we zo'n foundation als highlighter gebruiken (hiermee brengen we gezichtskenmerken aan die we optisch willen verdiepen, vervolgens brengen we het heel nauwkeurig aan - in dat geval is de perfect gekozen kleur niet zo belangrijk).

Echter, als de cosmetica een bruinend effect moet geven, is het kiezen van de juiste kleur erg belangrijk, daarom is het beter om een donkerdere tint van een zeer licht dekkende foundation te gebruiken (of het te verdunnen met een vochtinbrengende crème).

Even belangrijk is een zorgvuldige verspreiding van het product - we mogen de oren en de nek niet overslaan, want als het op het hele gezicht wordt aangebracht, zal het meer opvallen, vooral als het niet goed bij de huidskleur past. Mensen met een koele ondertoon (met een licht blauwachtige, roze of blauwe tint) moeten te gele of gouden tinten vermijden, die daarentegen perfect kunnen werken op een warmere huidskleur (honingkleurige, gele tinten).

Op de cosmetische markt verschijnen steeds meer producten die de voordelen van beide soorten preparaten combineren. Dit zijn emulsies die zowel een kleurstof bevatten die onmiddellijk een bruinend effect geeft, als een zelfbruinende stof waardoor de kleur enkele dagen op het gezicht blijft.

Deze soort preparaten bieden het voordeel van een betere controle over het gewenste effect - dankzij het pigmentgehalte is het gemakkelijker om strepen en vlekken te vermijden bij het aanbrengen op de huid, evenals het reguleren van de hoeveelheid aangebrachte crème.



2006 plastmed.nl
Gezondheid, men zal je alleen zo waarderen als degene die je heeft verloren ...