Plastmed
PLASTMED
GEZONDHEID SCHOONHEID FAMILIE
Plastmed Français
Plastmed Nederlands
Plastmed English
Plastmed Polski


Heilzame vitamines

Vitaminen zijn buitengewone verbindingen met een ongelooflijke kracht om de gezondheid te herstellen. Op een fascinerende manier integreren ze zich in de stofwisseling, waardoor deze constant wordt gestimuleerd. Ons lichaamscellen wachten op de vitaminen die we consumeren. Als er niet genoeg van deze levensnoodzakelijke stoffen zijn, stagneert de stofwisseling, verouderen mensen sneller en verslechtert hun gezondheid.

Voor een normale ontwikkeling heeft het menselijk lichaam naast koolhydraten, eiwitten, vetten en mineralen ook kleine hoeveelheden specifieke organische stoffen nodig, namelijk vitaminen. De ontdekking van vitaminen en de uitleg van hun betekenis voor levende organismen zijn nauw verbonden met de ontwikkeling van voedingswetenschap. De wetenschapper die in 1911 voor het eerst een zeer biologisch actieve mix ontving en voor dit soort verbindingen de naam 'vitamine' (van het Latijnse 'vita' - leven) voorstelde, was de Pool Kazimierz Funk. Hij deed onderzoek naar vitaminen in laboratoria in Europa en de Verenigde Staten, inclusief Polen - in het Staatsinstituut voor Hygiëne. Daarom wordt Kazimierz Funk beschouwd als de grondlegger van de wetenschap over verbindingen waarvan het ontbreken in voedsel ziekten veroorzaakt. Zijn verdienste zijn onderzoek naar het isoleren van de factor tegen beriberi, namelijk vitamine B1 (thiamine). Thiamine is een derivaat van amines, dus Kazimierz Funk noemde deze groep verbindingen vitamines. Hoewel niet alle vitaminen een aminestructuur hebben, wordt de naam nog steeds gebruikt vanwege historische redenen (immers, dit was de eerste ontdekte vitamine). De ontdekking van vitamine B1 stimuleerde verdere zoektochten naar factoren tegen andere voedingsgerelateerde ziekten. De oorzaken van scheurbuik, rachitis, nachtblindheid en bepaalde soorten bloedarmoede werden ontdekt.


vitamine
Nog maar ongeveer tien jaar geleden werd aangenomen dat er dertien vitaminen waren: A, C, D, E, K en acht verschillende B-vitaminen. Tegenwoordig kennen we dertien varianten van alleen vitamine B, waarvan sommige (vitamine B12 of niacine) in zes verschillende vormen voorkomen. Elk van hen heeft een andere invloed op de stofwisseling. Van de ongeveer 500 bekende carotenoïden worden er ongeveer 60 beschouwd als een vorm van vitamine A. Maar liefst 110 carotenoïden werken volgens experts effectiever dan vitamine zelf. Wat betreft vitamine C en D bestaan ze elk in vier verschillende moleculen, en we kennen ook een dozijn varianten van vitamine E.

De gemiddelde persoon moet begrijpen dat gezondheid door middel van vitamines geen slogan is, maar een nieuwe sleutel tot het bereiken van een zo belangrijk doel als het behouden van onze goede conditie.

Fruit en groenten zijn energiearme producten waarvan koolhydraten de belangrijkste component zijn. 1 gram koolhydraten levert 4 kcal energie. Koolhydraten zouden juist de belangrijkste energiebron in onze voeding moeten zijn.

De meest koolhydraatrijke en tegelijkertijd meest calorierijke fruitsoorten zijn bananen, druiven en dadels. Fruit en groenten bevatten kleine hoeveelheden eiwitten, vet (behalve avocado's en noten, die ook tot fruit behoren), maar veel water, vezels, vitaminen en mineralen.

Peulvruchten zijn bijzonder belangrijk omdat ze eiwitten bevatten met de hoogste voedingswaarde van alle plantaardige eiwitten en aanzienlijke hoeveelheden koolhydraten.

Voedingsvezels zijn aanwezig in alle groenten en fruit, en ze worden vooral aangetroffen in gedroogd fruit, zaden van peulvruchten en noten. In het spijsverteringsstelsel van de mens worden voedingsvezels niet verteerd, maar ze hebben een positief effect op de goede werking van het spijsverteringskanaal. Vanwege het overwicht aan elementen met een alkalische eigenschap (Ca, Mg, Na en K) vertonen groenten en fruit een alkaliserende werking. Rozijnen, bonen en soja bevatten de meeste kalium. Naast deze elementen bevatten groenten en fruit ook ijzer, dat helaas minder goed wordt opgenomen dan ijzer uit dierlijke producten. In peulvruchten zijn verbindingen aanwezig die hormonen nabootsen, bekend als fyto-oestrogenen. Groenten en fruit zijn de belangrijkste bron van vitamines. Als we naar de vitaminegehalte kijken, kunnen ze in twee groepen worden verdeeld:

  • rijk aan vitamine C 
  • rijk aan carotenoïden (provitamine A)

Tot de groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine C behoren koolsoorten, bessen, paprika en tomaten. Tot de groenten en fruit die rijk zijn aan carotenoïden (plantaardige pigmenten die door het menselijk lichaam worden gebruikt voor de synthese van vitamine A, die kleuren variërend van geel tot groen en oranje-rood geven) behoren: wortels, pompoen, abrikozen, peterselie, snijbiet en spinazie. Tot de grote groep carotenoïden behoort bijvoorbeeld lycopeen, een van de krachtigste antioxidanten, dat voorkomt in tomaten. Vitamines zijn gevoelig voor hoge temperaturen en licht. Om zoveel mogelijk vitamines in gekookte groenten en fruit te behouden, moeten ze in kokend water worden gedaan en onder een deksel worden gekookt. We zouden ze elke maaltijd moeten consumeren, bij voorkeur rauw. Bron: Instituut voor Voeding en Voedsel.



2006 plastmed.nl
Gezondheid, men zal je alleen zo waarderen als degene die je heeft verloren ...