Plastmed
PLASTMED
GEZONDHEID SCHOONHEID FAMILIE
Plastmed Français
Plastmed Nederlands
Plastmed English
Plastmed Polski


Bevroren groenten en fruit

Niet iedereen weet dat diepvriesproducten een uitstekende bron van vitamines zijn tijdens de herfst- en wintermaanden. Bevroren fruit en groenten kunnen zelfs tot 80% van de voedingswaarde van verse producten behouden. Vitamine C en micro-elementen blijven het best behouden. Gedurende het hele jaar liggen ze ruim in de winkels, maar die uit natuurlijke zomerse teelten bevatten minder chemische middelen. Het is dus de moeite waard om ze zelf te bereiden, vooral als je een eigen tuin hebt. Diepvries fruit en groenten moeten een belangrijke rol spelen in het dieet van jouw gezin.

Het invriezen zorgt ervoor dat de voedingswaarde beter behouden blijft dan bijvoorbeeld bij het toevoegen van suiker, zouten of inleggen, en dat zonder extra conserveringsmiddelen (zout, azijn en andere conserveermiddelen) toe te voegen. Er worden vrijwel geen veranderingen in de eiwitstructuur waargenomen tijdens de opslag in bevroren toestand. Dankzij de lage temperatuur worden oxidatieprocessen van vetten, die optreden bij temperaturen hoger dan -18 °C, geremd. Verliezen aan mineralen zijn gering en zijn gerelateerd aan de voorbehandeling, zoals blancheren van fruit en groenten (kort koken om enzymen die voedingsstoffen kunnen afbreken en ongunstige veranderingen in kleur of de ontwikkeling van bacteriële flora te voorkomen). Invriezen is de bewaarmethode die het meest de vitamines in voedsel behoudt. Bijvoorbeeld, verliezen van vitamine C zijn relatief klein en bedragen 20% (ter vergelijking - in siropen verliezen we gemiddeld 75%, in compotes en jam meer dan 35%). Bevroren fruit verliest slechts 5-10% van vitamine A en bevroren groenten 20-30%. Verliezen van vitamines B1 en PP zijn ook veel kleiner dan bij andere methoden van voedselbewaring. Een belangrijk voordeel van bevroren producten is dat tijdens het koken de verliezen aan vitamines kleiner zijn dan bij het koken van vers fruit en groenten.

Kies vooral rijpe en gezonde producten. Was en snijd de groenten grondig. De meeste groenten moeten voor het invriezen worden geblancheerd, dat wil zeggen 1-2 minuten in kokend water worden ondergedompeld en vervolgens snel in koud water worden afgekoeld. Blancheren zorgt ervoor dat groenten hun mooie kleur, smaak en aroma behouden. Zonder blancheerproces kunnen tomaten, komkommers, courgettes en uien worden ingevroren. Dep de bereide groenten droog en doe ze in luchtdichte zakken of containers die geschikt zijn voor invriezen. Het is handig om kleine porties in te vriezen, dit vergemakkelijkt het gelijkmatig bevriezen en ontdooien. Maak een label met de invriesdatum op elke verpakking.

Kleine vruchten kunnen in losse vorm worden ingevroren, verspreid over een dienblad. Nadat de vruchten zijn bevroren, doe je ze in zakjes of andere containers. De vruchten behouden hun vorm en blijven niet aan elkaar kleven. Onthoud dat de containers en zakjes luchtdicht moeten zijn en gemaakt moeten zijn van materialen die geschikt zijn voor voedselopslag.

Bij het invriezen van fruit en groenten is het belangrijk om dit in fasen te doen. Bevries kleine porties zo snel mogelijk en bij zo laag mogelijke temperatuur. Invriezen is ook een goede manier om kruiden te bewaren. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Een goede methode is om gehakte kruiden in ijsblokjesbakjes te doen en ze met een beetje water te bedekken. Deze kruidenblokjes zijn perfect voor soepen en sauzen.

Bij de productie van diepvriesproducten is de snelheid van invriezen uiterst belangrijk. Hoe sneller het invriezen, hoe beter de kwaliteit van de diepvriesproducten. Langzaam invriezen leidt namelijk tot grote ijskristallen die de celmembranen van fruit- of groenteschillen breken, wat leidt tot overmatig lekken van sap tijdens het ontdooien.

Volgens de vereisten moeten diepvriesverpakkingen bestand zijn tegen lage temperaturen en niet breken. Ze mogen ook niet aan het product vastvriezen, waarop je moet letten bij aankoop. Het is ook belangrijk om alleen goed ingevroren producten te kopen.

Ondanks alle voordelen van diepvriesproducten moeten we ons houden aan de regels voor opslag en ontdooien ervan. Tijdens het transport van de winkel naar huis mag het product niet ontdooien als je het wilt blijven bewaren. Een ontdooid product mag niet opnieuw worden ingevroren! Het bewaren van diepvriesproducten moet plaatsvinden op een temperatuur die niet hoger is dan de invriestemperatuur (vermeld op de verpakkingen van de producten). Dit is om de ontwikkeling van micro-organismen en alle biochemische en chemische veranderingen zoveel mogelijk te remmen.

Ontdooien moet pas direct voor consumptie gebeuren en zo snel mogelijk, zonder verlies van sap en vitaminen en zonder ophoping van micro-organismen toe te staan. Daarom worden fruit en groenten meestal meteen na het invriezen gekookt, en vis en vlees - gekookt of gebakken. Als de diepvriesproducten niet bedoeld zijn om te koken, is het beter om ze in de koelkast te ontdooien dan op kamertemperatuur. Dit vermindert het verlies van vitamine C en vertraagt de groei van bacteriën en schimmels. Zachte vruchten (zoals aardbeien) die rauw gegeten worden, worden met koud water gewassen en met suiker bestrooid om ze te isoleren van de lucht.

De duurste diepvriesproducten ter wereld zijn meestal luxe producten die worden aangeboden op exclusieve plaatsen, zoals eersteklas restaurants of winkels die gespecialiseerd zijn in hoogwaardig voedsel. Hun hoge prijs komt vaak voort uit zeldzame of prestigieuze ingrediënten, een complex productieproces en een merk dat een unieke status van het product garandeert. Voorbeelden van dergelijke luxe diepvriesproducten zijn witte truffel, Belon-oesters, Maine-kreeft, steurkaviaar en moleculaire keukengerechten. Veel van deze producten worden gewaardeerd door fijnproevers vanwege hun uitzonderlijke kwaliteit en prestigieuze karakter.

Sommige groenten zijn moeilijker in te vriezen dan andere vanwege hun watergehalte en celstructuur. Dit kan van invloed zijn op de kwaliteit en textuur na het ontdooien. Dergelijke groenten zijn onder andere sla, die een hoog watergehalte heeft en zacht en slap kan worden na het ontdooien. Komkommers bevatten ook veel water, wat kan leiden tot veranderingen in hun structuur en consistentie na invriezen. Tomaten hebben veel water, waardoor ze na het ontdooien papperig worden en hun versheid verliezen. Pompoen heeft ook veel water en het vruchtvlees kan na het invriezen zacht worden. Paprika heeft een delicate structuur die kan worden beschadigd tijdens invriezen en ontdooien. Aardappelen bevatten veel zetmeel, dat van textuur kan veranderen na invriezen, wat kan leiden tot een afname van de kwaliteit. Uien hebben een delicate structuur die na invriezen zacht kan worden.

Hoewel er technieken zijn, zoals blancheren, die helpen bij het behouden van de smaak en kwaliteit van groenten na het invriezen, bestaat er nog steeds het risico dat sommige groenten hun consistentie en structuur zullen veranderen na het ontdooien. Daarom is het de moeite waard om te kiezen voor groenten die beter bestand zijn tegen het invriesproces.



2006 plastmed.nl
Gezondheid, men zal je alleen zo waarderen als degene die je heeft verloren ...