Plastmed
PLASTMED
GEZONDHEID SCHOONHEID FAMILIE
Plastmed Français
Plastmed Nederlands
Plastmed English
Plastmed Polski


Hippotherapie

Hippotherapie is een van de vormen van multidisciplinaire revalidatie voor gehandicapten, waarvan de specificiteit verband houdt met de aanwezigheid van een paard als co-therapeut. Het is een methode die dankzij de veelzijdige therapeutische eigenschappen van het paard de gezondheid en het functioneren van mensen met verschillende aandoeningen kan verbeteren.

De beweging van een paard dat stapvoets gaat, brengt effecten over op het lichaam van de persoon die erop zit, waardoor het mogelijk is om:

  • de motorische gang te verbeteren of zelfs te vormen,
  • de spierspanning te normaliseren, spiercontracturen tegen te gaan en de mobiliteit van gewrichten te verbeteren,
  • houdingsafwijkingen te corrigeren en de symmetrie van de lichaamshouding te herstellen,
  • het evenwicht te verbeteren,
  • de visueel-motorische coördinatie te verbeteren,
  • de fysieke conditie te verbeteren,
  • ontspanning, kalmte en vermindering van nerveuze prikkelbaarheid te bevorderen.

Contact met een paard, een prachtig, groot, imponerend, mysterieus, maar tegelijkertijd vriendelijk en meewerkend dier, maakt het mogelijk om:

  • het gevoel van eigenwaarde te verbeteren,
  • de motivatie om te werken aan het overwinnen van hun ziekte en de daaruit voortvloeiende beperkingen te vergroten, evenals de motivatie voor de inspanning en consistentie die nodig zijn in de revalidatie (vooral belangrijk bij kinderen),
  • het gevoel van eigen verantwoordelijkheid en het bereiken van steeds grotere zelfstandigheid te bevorderen,
  • angsten en weerstand tegen contact met de sociale omgeving te overwinnen,
  • de motivatie om nauwere contacten aan te gaan en de communicatie met de wereld te verbeteren, en sociale gedragingen te verbeteren, evenals het vormen van gevoeligheid, verantwoordelijkheid, zorgzaamheid en andere gewenste sociale gedragingen.

Hippotherapie

Hippotherapie is een methode gericht op het herstellen van de gezondheid en het verbeteren van de mobiliteit met behulp van paarden en paardrijden.

Het is voornamelijk bedoeld voor:

  • Mensen met een verstandelijke beperking, met schade aan het gezichtsvermogen, gehoor,
  • sociaal niet-aangepasten, evenals mensen
  • na het doormaken van ziekten die blijvende gevolgen hebben voor hun fysieke en mentale gezondheid.

Hippotherapie is een van de methoden voor de revalidatie van gehandicapten. De aanwezigheid van het paard maakt het een unieke en onherhaalbare therapie. Het biedt geheel nieuwe en ongeëvenaarde mogelijkheden in vergelijking met andere therapieën. Hippotherapie maakt ook deel uit van de medische revalidatie en wordt uitgevoerd door een specialist, op voorschrift van een arts.

Het doel van paardentherapie en therapeutisch paardrijden is om zieke mensen zoveel mogelijk fysieke en mentale fitheid terug te geven binnen het haalbare bereik. Het paard fungeert als een "mede-therapeut" - een vriendelijke metgezel. Tijdens de therapie ontstaat er een sterke emotionele band tussen het paard en de patiënt. Voor mensen met een lage fysieke activiteit biedt het berijden van een paard de mogelijkheid tot beweging en stimulatie van de neuromotoriek. 

Aanbevelingen voor het selecteren van een paard voor hippotherapie: 

  • Kalm van aard en evenwichtig temperament 
  • Mag niet bang zijn voor hulpmiddelen die worden gebruikt door gehandicapten om zich voort te bewegen 
  • Mag geen neiging hebben tot bokken, schoppen, bijten, of stilstaan en zich verzetten. Het beste paard is degene die zich laat aaien, niet te vaak hinnikt, niet de neiging heeft om weg te rennen, vertrouwd is met vreemden, niet heftig reageert op insecten, de bewegingen van de ruiter op zijn rug en frequente gewichtsveranderingen accepteert, stil blijft staan op commando, en reageert op vocale instructies. De meest geschikte leeftijd voor paarden is tussen 6 en 15 jaar oud. (Op deze leeftijd zijn paarden rustiger, evenwichtiger en ervarener).

Hippotherapie is een methode voor multifunctionele verbetering, omdat het dankzij de veelzijdige interacties met het paard verbetering mogelijk maakt in verschillende verstoorde functioneringsgebieden. De voordelen van hippotherapie kunnen worden ervaren door mensen met verschillende ziekten en aandoeningen. Er zijn echter aandoeningen, ziekten en stoornissen waarbij hippotherapie zelfs schadelijk kan zijn. Daarom moet elke patiënt die deelneemt aan hippotherapiesessies een verwijzing en uitdrukkelijke toestemming van een arts hebben voor deze vorm van therapie, samen met bevestiging van het ontbreken van contra-indicaties. Niet alle artsen zijn echter goed op de hoogte van de specifieke kenmerken van deze methode en de contra-indicaties voor het gebruik ervan. Daarom neemt de hippotherapeut altijd de uiteindelijke beslissing over het accepteren van hippotherapie, de vorm, timing en soorten sessies.



2006 plastmed.nl
Gezondheid, men zal je alleen zo waarderen als degene die je heeft verloren ...